piektdiena, 2011. gada 29. jūlijs

EČ rogainingā Raunā

Beidzot emocijas ir norimušas un varu mierīgu galvu aprakstīt notikumus šā gada lielākajā orientēšanās notikumā – Eiropas čempionātā rogainingā. Eiropas čempionāts gan notika garajā – 24 h distancē, bet mēs ar Ullu šoreiz startējām mazajā – 6 h distancē, kas tika apzīmēta ar nosaukumu "for fun". No jokiem gan te nebija ne smakas.

Ņemot vērā labo fizisko formu un par orientieri ņemot 40 km, ko pērn tautas rogainingā bijām pieveikuši 6:11:00 stundās, apmēram uz tādu pašu rezultātu orientējāmies arī šoreiz, un tā bija kļūda. Nevar īsti salīdzināt Kalngales piejūras mežus un Ādažu pļavas ar Ziemeļvidzemes kalniem, purviem un brikšņiem. Arī mērogs toreiz bija 1:17 500, kamēr šoreiz 1:35 000, kādā vēl nebijām skrējuši. Rezultātā saplānojām 40 km garu distanci, kas ietvēra kopskaitā 143 punktus, kamēr paši labākie 6 h uzvarētāji vīriem savāca tikai 94 punktus (mēs beigās savācām 68). Reāli pieveicām pa gaisa līniju 21 km; ietverot maldīšanos un līkumus distance sasniedza 33,3 km. Rogainingā ļoti daudz izšķir laba plānošana, bet to iemācās tikai ar laiku. Katrā ziņā šie mači bija ļoti laba pieredze. Bet nu par visu pēc kārtas.

Starts

12:00 tika dots starta šāviens, un devāmies distancē, kopā ap 500 cilvēku. Virziens mums nebija izvēlēts pārāk oriģināls, tāpēc uz pirmajiem trim punktiem skrējām kopā ar diezgan lielu cilvēku baru. Viegli paņēmām 25.KP (2 punkti); uz 69.KP (6 punkti) jau radās nelielas problēmas, jo mežs bija krietni vairāk aizaudzis, nekā karte liecināja. 38.KP tepat ceļa malā. Šajā brīdī nobijāmies no purva un atmetām pirmo punktu no oriģinālā plānojuma (95.). Devāmies pāri pļavai uz upītes braslu, pie kura atradās 53.KP un atradām to kopā ar apmēram četrām komandām. Tālāk pēc mūsu plāna devāmies uz pašu "dārgāko" – 100.KP (10 punkti). Uz šo brīdi jau nedaudz atpalikām no laika grafika. Principā punktu atradām samērā labi, vienīgi pa ceļam bija jāšķērso divmetrīgu nātru pļava un jāuzkāpj pamatīgā kalnā, pilnā ar kritušiem kokiem. 100.KP sasniedzām reizē ar vēl vienu meiteņu komandu.

Vēl daži punkti palikuši
Tālāk sākās jautrība. Sākām nopietni atpalikt no grafika un pamatīgi piekusām, kāpjot kalnā. Pēc plāna jāiet uz 80.KP, bet tas atrodas 2 km attālumā pāri briesmīgai nekurienei. Nolemjam iet uz 97.KP, kas atrodas tuvāk un ir vienkāršāk sasniedzams, un tur pārplānot distanci. Pa ceļam apejam purvu, izlienam uz kaut kāda knapi redzama ceļa, nez kāpēc noejam no tā nost un tad pilnībā apmaldāmies... Piemetam aptuvenu atrašanās vietu un nolemjam tomēr mēģināt sasniegt 80.KP. Pēc pusstundu ilgas maldīšanās izlienam atpakaļ tai pašā vietā... Sāk pārņemt besis. Par laimi, garām skrien čehi un parāda mums atrašanās vietu. Izskrienam laukā uz lielceļa pie 97.KP un pārplānojam distanci. Ulla ierosina turpmāk iet maksimāli pa ceļiem un piedāvā savu, stipri noīsinātu atlikušās distances maršrutu. Nevilcinoties piekrītu. Ir jau pagājušas gandrīz 3 stundas, un skaidrs, ka uz augstām vietām vairs necerēt.


Emīls
Ulla
Nākamos punktus paņemam kā pēc grāmatas, vispirms nelaimīgo 97.KP, tad 5 km pārskrējiens uz 92.KP, kur mazliet apmaldāmies drupās, un tad pāri biežņai, laukam un pa ceļu uz 80.KP, ko atrodam viegli. Turpinājumā vēl viens garš pārskrējiens uz 95.KP (ko izlaidām sākumā). Pa ceļam beidzas ūdens, taču veiksmīgā kārtā uztrāpam uz ūdens punktu un uzpildām somas ar pārlieku stipru Isostar drinku. 95.KP nav nemaz tik briesmīgs, kā likās sākumā, bet laikam tāpēc, ka jau iemīdītas pamatīgas "ziloņu takas". Kājas tāpat sanāk samērcēt. Pēc laika spriežam, ka vajadzētu paspēt vēl savākt divus "lētos" punktus starta/finiša rajonā. Palikusi vēl stunda līdz kontrollaika beigām un savākts pagaidām 61 punkts.

Finišs

Esam finišējuši!
Pa ceļam uz finišu (kurš jāšķērso), aizķeros aiz māla kukuržņa un nostiepjos garšļaukus. Idents ir gandrīz noplīsis, tāpēc ieskrienam finiša zonā un to pielīmē ar skoču. Mūsu starpā jau sāk iezagties savstarpēja rīvēšanās, paceļam balsi, kad uzreiz nesanāk paņemt 24.KP, kas ir elementārā upītes līkumā. Rodas karsta diskusija, vai punkts ir lejā pie upes, vai augšā kraujā. Beigās par laimi rokā ir. Te nonākam dilemmas priekšā – atlikušas 25 minūtes, bet iecerētais pēdējais 50.KP atrodas labu gabalu tālāk. Itkā paņemt neizskatās sarežģīti. Ulla balso, ka nepaspēsim un jāmet miers, bet es uzstāju, ka varam paspēt. Tā nu mērkaķa ātrumā drāžam pa taku uz priekšu. Skriet sanāk aizdomīgi ilgi, pārbaudām vairākas potenciālās vietas, bet nekā. Ulla, kas kontrolē laiku, saka, ka jāmet miers, ja gribam ierakstīties kontrollaikā. Katra pārtērētā minūte maksā vienu punktu. Jau nolemju piekrist, tomēr vēl nočekoju vienu krūmu un aiz tā punkts! Paņemam 50.KP un drāžam uz finišu, jo palikušas apmēram 15 minūtes un vairāk nekā divi kilometri pa dubļainu taku. Skrienot pulss jau pārsniedz visas iespējamās robežas, sirds lec pa muti laukā, jo ir liels karstums. Vēl 4 minūtes, 2 minūtes... Izdodas finišēt laikā! Pēc 5:59:04 h mūsu mocības ir galā.

Rezumē

Rezultātu tabele :)
Savākti 68 punkti, kas kopumā dod 6.vietu XO6 grupā (no 12 komandām). Žēl, ka uzreiz divi tuvākie konkurenti ielikuši mums par 1 punktu, bet prieks par papveikto darba apjomu. Vēl tikai duša no dīķa ūdens, vakariņas, apbalvošana un dodamies māju virzienā. Otrais rogainings mūžā aizvadīts. Tagad priekšā Magnēta tautas rogainings Baldonē, vēl neesam izlēmuši, vai skriet 4 vai 8 h. Gribas jau laikam astoņas. Nākamgad Eiropas čempionāts norisināsies Kauņas apkaimē, tā ka nav izslēgta mūsu dalība arī šajā forumā.

Nelielai analīzei pievienoju mūsu izplānoto, reālo un patiesībā veikto maršrutu.

Izplānotais


Reālais


Veiktais maršruts

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru